Bokinköp januari 2014 (väldigt försenat)

Tänkte visa upp de böcker som jag köpte under januari, och nu tycker jag att jag skjutit upp det länge nog. Halva februari har trots allt gått...
Hur som helst. I januari köpte jag hela 10 böcker! Galet mycket för att vara jag. Fast då är 7 av dem böcker jag redan läst men på svenska. 
 
Den femte systern och Det viskande barnet av Mårten Sandén. Det viskade barnet impulsköpte jag på Åhlens då baksidetexten fångade mig (och det vackra omslaget!). Det stod om vättar, troll och lite rödluvaninspirerat och om jättar och talande getter och... Ja. Eftersom en av mina favoritbokserier genom tiderna handlar just om vettar, troll och andra mytologiska varelser (gissa vilken!) kunde jag inte låta bli att plocka upp den. Sedan insåg jag att den ju är del två i en serie (Om än rätt fristående i sig tror jag. Bara lite återkommande karaktärer?), så gick in på Adlibris och köpte den första också! Har faktiskt snart läst ut Den femte syster och det kommer en recension om den sen.
Raven boys av Maggie Stiefvater. I mina försök i att bli bättre på att läsa engelska böcker köpte jag den här på Bokia. Hört en massa gott om den och verkade rätt intressant. Jag har faktiskt börjat läsa den här också och har snart kommit halvvägs. 
 
Harry Potter av J.K. Rowling. Alla böcker på engelska med i den såkallade "Adult Edition" (hade lite svårt att bestämma mig vilket omslag jag ville ha först). Som jag har längtat! Tänkte beställa dem i pocketformat, främst för att det är billigare, men de fanns ju aldrig i lager. Till sist beställde jag dem inbundna istället och är inget jag ångrar! De är så otroligt fina. Planerar att maratonläsa dem till våren/sommaren.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsfors (#1)
Förlag: Rabén & Sjögren / Elib AB
Språk: Svenska
Antal sidor: 410
Format: E-bok (bibliotekslån)
 
Handling: (Från adlibris.se)
Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen. 

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem. En natt då månen färgats mystiskt röd förs alla sex till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.
 
Mina tankar:
...
Det här var nog inte riktigt något för mig. Handlingen lät lovande och den hade fått så bra recensioner från flera håll. Några tjejer får vet att de är häxor och ska beskämpa ondskan i en vanlig, tråkig svensk småstad. Lät spännande, men det var det inte. Jag höll faktiskt på att ge upp ett par gånger men hoppades att den skulle bli bättre och ville ändå veta hur det skulle sluta. 
Hade jag läst den här som tonåring under höstadie- eller gymnasietiden hade jag nog tyckt om den mycket mer, för det är verkligen en ungdomsbok (och en rätt bra sådan). Men eftersom jag hoppades på mer fantasy, magi och spänning blev jag besviken. Karaktärerna är så stereotypsika att jag suckade både en och två gånger åt dem. Vi har den stela och allvarliga plugghästen, knubbiga mobboffret, den alternativa, den vettiga ledaren, mobbaren som är populär men ingen egentligen gillar och den lite slampiga partytjejen. Såklart ska dessa tjejer, som inte känner varandra eller har något gemensamt, samarbeta för att rädda världen. Typ. Största delen av boken består av tjejernas bakgrunder (och inte heller allas bakgrund, vet nästan inget om Linnéa eller Ida?). Problem hemma, med vänner, i skolan och såklart kärlekslivet. Absolut intressant om man vill ha en typisk ungdomsbok, men jag förväntade mig som sagt mer fantasy. Mot slutet blev det trots allt lite bättre med en del bra twistar och en rätt spännande upplösning. Kanske får ta och läsa om den men med rätt förväntningar, då kanske jag skulle uppskatta den mer. Osäkert om jag kommer läsa fortsättningen.
 
Betyg: ★★
 
Första meningen: Hon väntar på ett svar men Elias vet inte vad han ska säga.

RSS 2.0