Maus av Art Spiegeman

Titel: Maus
 
Författare: Art Spiegelman
Förlag: Brombergs
Språk: Svenska
Antal sidor: 295
 
Handling: (från adlibris.se)
Maus är den kritikerrosade och numera klassiska serieromanen som handlar om författarens far, Vladek Spiegelman, som överlevde Förintelsen. 
I Maus skildras judarna som möss och nazisterna som katter - och i den tecknade seriens form förmår historien om Hitlers skräckvälde återigen att chockera oss.
 
Mina tankar:
Nackdelen med att inte skriva recensioner direkt man läst dem: Man glömmer lite. Men mycket från den här kommer jag ihåg. 
Jag lånade den på biblan och började läsa direkt jag kom hem, och sen var jag helt fast. Sträcktläste den i princip. Den var så otroligt bra!
I den här serieboken skriver Art om sin pappa och hans historia under andra världskriget. Judarna porträtteras som möss och nazisterna som katter. Polackerna som grisar, svneskarna som renar, och det dyker upp några andra djur också tror jag. 
Den handlar som sagt om Arts pappa som var med under andra världskriget, dels vid fronten i början, och sedan hamnar han till sist i koncentraionsläger. Det är såklart en hemsk historia, precis som allt med kriget, som berättas med bilder och text på ett sätt som verkligen fångade mig. 
Enda problemet jag hade tror jag beror på översättarna. Boken jag läste är egentligen två böcker som samlats i samma volym och jag tror de två böckerna hade olika översättare. I andra boken har nämligen pappan fått någon form av brytning verkar det som, vilket han inte hade i första. Tog ett tag innan jag insåg att det nog ska vara så och att de bara översatt olika.
Rekomenderas till alla. Verkligen alla! Läs den bara. 
Jag planerar redan att läsa om den någon gång. Kanske på engelska den gången. 
 
Betyg: ★★★★★
 
Första meningen: "Det var sommar minns jag."

Legend av Marie Lu

Titel: Legend
 
Författare: Marie Lu
Serie: Legend (#1)
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal sidor: 291
 
Handling: (från adlibris.se)
Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar
June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.
 
Mina tankar:
Hade hört många rekomendera den här boken och när jag hittade den som e-bok på biblioteket tänkte jag: Varför inte? Ångrar inte för en sekund att jag läste den. Blev minst sagt positivt överraskad!
I boken får man följa June och Day varannat kapitel. June är tuff och hår och jag tycker hon är grym! Day gillar jag också väldigt mycket. Handlingen är spännande och jag ville verkligen veta hur det skulle gå för alla!
En sak jag uppskattade, men som jag inte vet om så många håller med om, var att det inte var så mycket "kärlekstjafs". I vissa böcker stör jag mig på sånt men i den här, utan att avslöja för mycket, är det bara lite kärleksintressen. Alldeles lagom enligt mig. 
Rekomenderar definitivt boken om du gillar dystopier, spänning, mysterier och att läsa ur olika personers perspektiv. 
 
Betyg: ★★★★★
 
Första meningen: "Min mamma tror att jag är död." (Tror jag om jag minns rätt. Har inte kvar boken)

Den femte systern av Mårten Sandén

Titel: Den femte systern
 
Författare: Mårten Sandén
Serie: Janikke Faltin (#1)
Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 131
 
Handling: (från baksidan)
En kall vinternatt för mer än etthundrasjuttio år sedan lyckas en man vid namn Karmelius öppna porten till helvetet med hjälp av sina fem föttrar. Hans plan är att en av döttrarna ska föda djävulen in i världen. Men ritualen avbryts och Karmelius spärras in och avrättas. Tvåhundra år senare blir den gravida Elisabeth och sextonåriga Jannike anfallna av en vätte. Jannike dras in i en värld av levande döda och ondska som kan ta mänsklig form. Allt tyder på att någon av Karmelius ättlingar är i full färd med att förverkliga sin förfärders plan.
 
Mina tankar:
Jag är svag för historier som innehåller vättar, troll och annat i modern tappning, därför plockade jag upp uppföljaren Det viskande barnet. Men eftersom det var en uppföljare ville jag läsa första boken först. 
Den femte systern är väldigt underhållande. Redan några sidor in börjar det hända saker och det fortsätter hända saker under hela boken. Jannike gillar jag. Hon är tuff och rätt obrydd med ovårdat språk. Känns uppfriskande att läsa om en sån karaktär i mellan åt. Ett stort minus är att jag tycker hela boken är förvirrande i mellan åt. Jag tappar bort mig var de är och vad de ska göra och vad som hänt. Det är lite rörigt och även fast jag läst klart boken är jag osäker på hur vissa delar i historien hänger ihop.
Men jag kan inte låte bli att gilla den ändå och ska absolut läsa nästa bok också.
 
Betyg: ★★★
 
Första meningen: "Ostende nobis, Domine Satanas, potenitiam tuam!"

RSS 2.0