Restaurangen vid slutet av universum av Douglas Adams

Titel: Restaurangen vid slutet av universum
Författare: Douglas Adams
Originaltitel: The Restaurant at the End of the Universe
Serie: Liftarens guide till galaxen (#2)
Förlag: Ponto Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 212
 
Handling: (Från baksidan)
När alla frågor om rynd, tid, materia och meningen med livet är besvarade, återstår endast en fråga: Var ska vi äta middag? Restaurangen vid slutet av universum erbjuder den ultimata gastronomiska upplevelsen och, för en gångs skull, finns det ingen morgondag att oroa sig för. 
Arthur Dents resa genom rymden forstsätter då han reser till tidens ände i sökandet efter en anstndig måltid och samtidigt råkar förändra framtiden för hela mänsligheten.
 
Mina tankar:
Jag skrattade så att jag grät när jag läste vissa delar. Det kan ha berott lite på att jag var trött men jag tror främsta anledningen är att den här boken är otroligt rolig. Jag läste första boken (Liftarens guide till galaxen) förra året och minns tyvärr inte jättemycket från den, förutom att den var väldigt bra och rolig. När jag nu läste den här var jag lite mer fokuserad och det tror jag man behöver vara om man ska hänga med i allt som händer. Allt är så random och konstigt och roligt! Marvin, den deprimerade roboten, är såklart en av mina favoritkaraktärer. Det här är också en bok jag gärna hämtar citat ur och jag skulle ha haft små post-it för att märka ut dem (Dock har jag satt ett bokmärke på en av mina favoritsidor i boken när Ford och Arthur ska bli utrfårgade av en vakt. Hysteriskt roligt enligt mig!) Jag förstår dock att inte alla förstår sig på boken då man behöver ha en viss humor för att förstå det roliga i allt random. Men om man tycker sånt är roligt, då är det här verkligen en bok jag kan rekomendera!
 
Betyg: ★★★★★
 
Första meningen: Detta har hänt: I begynnelsen skapades universum.

Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger

Titel: Tidsresenärens hustru
Originaltitel: The Time Traveler's Wife
Författare: Audrey Niffenegger
Förlag: Bonnier Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 463
 
Handling: (Från baksidan)
Henry är en stilig, bohemisk bibliotikarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat. De har känt varandra sedan Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Utan förvarning ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Då Henry inte kan ta med sig något från en tid till en annan hamnar han naken, pank och hungrig i ömsom komiska, ömsom skräckfyllda situationer. Och Clare han bara vänta på att han ska återvända.
Henrys tidsresor är en hemlighet som svetsar samman de älskande trots alla smärtsamma uppbrott. Kampen mot sjukdomen blir en kamp för att hålla fast tiden och livet självt. 
 
Mina tankar:
Det här är ingen häftig sci-fi historia (även om den kategoriseras som sci-fi?) med en massa tidsresor och coola äventyr. Det är en historia om kärlek mellan en ofrivillig tidsresenär och en flicka. Tidsresorna Henry gör/blir utsatt för sker aldrig av fri vilja, och om han fick välja skulle han sluta göra dem direkt. Det är en annan syn på tidsresor än andra tidsresehistorier. Dessa resor ofta jobbiga och inte sällan farliga. Fast ibland kan de vara fina, mysiga och underbara också. 
I början av varje ny scen (?) får man veta vilket datum det är och hur gammal Henry och Clare är. Man får också läsa historien ur bådas perspektiv och de är avdelade med stycken som börjar med "Clare:" eller "Henry:". Både de här sakerna hör att det är lätt att hänga med i svängarna, vilket behövs för det hoppas hej vilt i mellanåt! 
Jag har lite blandade känslor kring den här boken. Mestadels bra. Den börjar starkt vid Clare och Henrys första möte (enligt Henrys tidslinje) och hoppar fram och tillbaka i tid och rum. Slutet är också jättebra. Där i mellan är det lite sådär. Vissa delar måste jag erkänna är lite långsamma och sega, medan andra så intressanta att jag inte vill lägga undan boken. Något jag verkligen uppskattade i den här boken var karaktärerna! Inte bara Henry och Clare utan alla runt om kring dem: vänner och familj. Jag får en minst lika klar bild på människorna runt om kring dem som jag får av Clare och Henry. 
Över lag en väldigt fin bok som både fick mig att känna både glädje och förtvivlan.
 
Betyg: ★★★★
 
Första meningen: Det är svårt att bli övergiven. 

Mål och utmaningar 2014

Nu när det gått några veckor av det nya året (och skolarbetet lugnat ner sig för stunden) tänkte jag att det är dags för att sätta upp lite mål och utmaningar! Listan kan komma att ändras och såklart uppdateras under årets gång. 
 
Läsa 30 böcker
Det gick ju helt okej i fjol, så hoppas på detsamma i år!
15 av 30
 
Läsa om Harry Potter serien på engelska
Har hittills bara läst de på svenska, men har nu klickat hem hela serien på engelska så nu är det dags att hoppa in i den magiska världen igen, den här gången på originalspråket!
0 av 7
 
Kaosutmaningen
Kaosutmaningen har jag bara som en rolig sak på sidan om. Inga krav utan vill bara se hur många punkter jag kan bocka av. 
Länk till utmaningen 
 
Läsa minst 5 böcker på engelska (utöver Harry Potter, så tekniskt sett minst 12)
Det finns så många böcker jag vill läsa på originalspråk och böcker som inte ens finns översatta än.
4 av 5
 
Läsa minst 5 klassiker
Jag har hittat så många klassiker jag vill läsa senaste tiden och har flera av dem på min surfplatta. Så många böcker, så lite tid...
2 av 5
 
Senast uppdaterad: 2015-01-07

Insurgent av Veronica Roth

Titel: Insurgent
Originaltitel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Serie: Divergent (#2)
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal sidor: 381
 
Handling: (Från adlibris.se/baksidan)
Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes valda falang. I stället slutade dagen i outsägliga fasor. Nu rasar krig, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer. Och i krigstider måste man välja sida, hemligheter kommer i ljuset, och de val som måste göras blir ännu större och mer oåterkalleliga.
Tris har förändrats, dels genom sin beslut, men också av på grund av nya upptäckter och skiftande relationer. Nu måste hon omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär.
 
Mina tankar:
Andra delen i Divergent-serien är nu utläst. Jag kan inte riktigt bestämma mig vilken av böckerna jag tyckte mest om. Båda är väldigt bra! I Insurgent kände jag att jag lärde känna karaktärerna, framför allt Tris, bättre. Hon har blivit betydligt tuffare men också mer vårdslös än i första boken. Sorg och skuldkänslor. Hon har totalt slutat bry sig om sin säkerhet och delvis andras känslor tycker jag. I mellan åt känns det lite tjatigt med vissa av hennes problem. 
Något jag stör mig på i den här serien är de svenska "namnen" på falangerna! På svenska heter de ju De osjälviska, De tappra, De lärda, De ärliga och De fridfulla. På engelska heter de, som jag förstått det, Abnegation, Dauntless, Erudite, Candor och Amity vilket visserligen är engelska ord som är synonym med det falangerna står för, men de låter ju helt klart mer som namn. Kan tycka att det låter lite fånigt på svenska helt enkelt och hade nästan velat läsa de på engelska bara för det. 
Dock tog det mig typ en månad (!) innan jag verkligen kom in i boken. På ca en månad hade jag tagit mig igenom kanske 40 sidor. Galet. Oklart om det beror på boken eller om det var för att jag hade så mycket i skolan (Jag tror mer på det sista faktiskt). Men när jag väl kom in i den var det svårt att sluta. Full fart och massa spänning! Jag har verkligen fastnat för den här serien nu och ser fram emot nästa del!
 
Betyg: ★★★★
 
Första meningen: Jag vaknar med hans namn i min mun.

Kaosutmaningen 2.0

Jag har läst på ett par bloggar (bland annat Pocketlover) om Kaosutmaningen och blev sugen på att själv testa. Kommer absolut inte ta det så seriöst, men vill se hur många jag kan bocka av under 2014. Utmaningen går ut på att kryssa för 20 av de 40 punkterna som är listade här nedan:
 
1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson
2. Läs en bok med en månad i titeln
3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare Restaurangen vid slutet av universum av Douglas Adams
4. Läs en bok med frukt i titeln
5. Läs en bok vars omslag mestadels är grönt Insurgent av Veronica Roth
6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget
7. Läs en fristående bok När skruven dras åt av Henry James
8. Läs en bok skriven av ett författarpar Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
9. Läs en bok med en fyr på omslaget
10. Läs en bok som har över 500 sidor Judas barn av Markus Heitz
11. Läs en bok som kommer på film 2014 eller 2015
12. Läs en bok av en debutförfattare
13. Läs en bok först publicerad före år 1900
14. Läs en bok skriven / publicerad under pseudonym
15. Läs en bok vars omslag mestadels är gult
16. Läs en bok av en asiatisk författare
17. Läs en bok som handlar om att resa Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger (tidsresor?)
18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare
19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska Den femte systern av Mårten Sandén
20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget
21. Läs sista boken i en trilogi / serie
22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln Påven Johanna av Donna Cross Woolfolk
23. Läs en bok med marint tema på omslaget
24. Läs en bok om krig
25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag To Be or Not To Be: A Chooseable-Path Adventure av Ryan North och William Shakespeare (Breadpig)
26. Läs en bok med fler än en huvudperson Legend av Marie Lu
27. Läs en novellsamling
28. Läs en svensk bok med titel på annat språk Buzz av Anders de la Motte
29. Läs en bok som du blivit tipsad om på en bokblogg
30. Läs en lånad bok
31. Läs en bok med ett djur i titeln The raven boys av Maggie Stiefvater
32. Läs en bok vars författare har ett S i både för- och efternamn
33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö
34. Läs en bok först publicerad år 2000
35. Läs en bok med en bok på omslaget
36. Läs första boken i en trilogi / serie
37. Läs ett seriealbum Maus av Art Spiegelman
38. Läs en bok på annat språk än svenska The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson
39. Läs en August-vinnare
40. Läs en bok med mat på omslaget
 
Avklarade: 14

Läst 2014

Nu när jag är på slutspurten på första boken 2014 passar jag på att skapa en samlingssida där jag kan samla de böcker jag läser under 2014. 
 
1. Insurgent av Veronica Roth
2.Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger 
3. Restaurangen vid slutet av universum av Douglas Adams
4. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
5. Dem femte systern av Mårten Sandén
6. Legend av Marie Lu
7. Maus av Art Spiegelman
8. The Raven Boys av Maggie Stiefvater
9. To Be or Not To Be: A Choosable-Path Adventure av Ryan North (och William Shakespear) 
10. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson
11. Judas barn av Markus Heitz
12. Påven Johanna av Donna Cross Woolfolk
13. När skruven dras åt av Henry James
14: Buzz av Anders de la Motte
15. Sulky och Bebbe regerar okej av John Ajvide Lindqvist
 
Totalt: 15

Julklappar 2013

 
 
Trodde jag redan bloggat om julklappsböckerna, men icke! Men gör det nu, och bätre sent än aldrig?
 
Det har varit en liten tradition för mig och min syster att få minst en bok av mamma i julklapp. I år var min bokönskelista längre än något år tidigare och av mamma fick jag två av böckerna på den listan. Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger och Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Ser fram emot båda väldigt mycket! 
 
Av farmor fick jag också en bok men som inte stod med på min lista (och glömde bort att fota den). Det var Den sanna historien om Pinocchios näsa av Leif GW Persson. Vet inte så mycket om den och har inte läst något av honom tidigare, och tillhör kanske inte genren jag läser mest ifrån, men ska bli spännande att prova läsa något nytt! 

Mitt läsår 2013

 
Under 2013 har jag läst 29 böcker, vilket är bara en mindre än mitt mål! Ruskigt nöjd även om det känns lite surt när jag håller på med den 30e boken. Men jag har ändå läst fler böcker än något år tidigare! Brukade vanligtvis bli några stycken bara, så det här känns ju jättebra!
 
Fel av mig! Jag läste exakt 30 böcker i år! Jag hade bara räknat fel/missat att lägga in en bok på Goodreads, nämligen The Giggler Treatment av Roddy Doyle! Så jag klarade mitt mål, YAY!
 
Att göra en topplista var väldigt svårt, men har ändå gjort en top 10 på de böcker jag tyckte mest om. Dock finns det böcker som fått högre betyg av mig på Goodreads, men de här är de böcker jag minns mer och det visar ju på något, eller hur?
 
10. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
9. Sankta Psyko av Johan Theorin
8. Horn av Joe Hill
7. Hobbiten av J.R.R Tolkien
6. Den tomma stolen Av J.K Rowling
5. Nattens cirkus av Erin Morgenstern
4. Förr eller senare exploderar jag av John Green
3. Jurtjyrkogården av Stephen Kink
2. Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist
1. Den femte vågen av Rick Yancey

RSS 2.0