Vintervålnader av Kate Mosse

Titel: Vintervålnader
Originaltitel: The Winter Ghosts
Författare: Kate Mosse
Förlag: Månpocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 239
 
Handling: (Från adlibris.se)
Efter att ha blivit överraskad av en snöstorm kommer Freddiet till slut fram till en by och hittar ett värdshus där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byfesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se igenom honom och få honom att berätta om George och sin sorg. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört. Dagen därpå ger sig Freddie ut för att söka reda på Fabrissa igen, men ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med det namnet. 
 
Mina tankar:
Den här boken hittade jag av en slump på en rea. Ett impulsköp skulle man kunna kalla det (10 kr tror jag att jag betalade för boken). Så jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig av boken. Jag hittade lite recensioner om den och andra av Kate Mosses böcker, och de flesta sa att den var okej men att hennes andra böcker var bättre. 
Jag ska erkänna att jag hade lite svårt att ta mig igenom den här i mellan åt, trots att den inte är speciellt tjock. Men att ta upp den och fortsätta kändes inte alls speciellt lockande alla gånger och därför tog det tid innan jag läste ut den. Jag tror att den var lite för seg för min smak. Det hände inte speciellt mycket i den egentligen förutom några lite större händelser. Kuslig var den inte alls (förutom kanske ett par scener i slutet som mer var lite smått obehagliga på sin höjd) och den var förutsägbar. Jag velade om jag skulle ge den en tvåa eller trea men det blev en trea till sist. De stora plussen som vägde över var: 1) Bilderna. Boken har ett antal jättefina teckningar. Ibland kan ju bilder "förstöra den egna bilden" av boken, men här tyckte jag istället att de hjälpte och skapade en mysig stämning. 2) Författarens kommentarer i slutet. Utan att spoila för mycket skriver hon om verkliga händelser som är kopplade till boken och som gav henne inspiration till att skriva den. Det var både intressant och kul att vissa delar var verklighetsbaserade.
Över lag en helt okej bok (fast seg!).
 
Betyg: ★★★
 
Första meningen: Han gick som om han nyss återvänt till världen.

Senaste bokinköpen

Igår hämtade jag ut mitt efterlängtade paket från Adlibris. Fyra böcker hade jag beställt, varav två är kurslitteratur och två är skönlitterära. 
 
Först ut är Under kupolen av Stephen King och Insurgent av Veronica Roth
Som jag längtat efter att läsa Under kupolen! Håller på att se TV-serien nu men vill gärna läsa boken. Och jag läste ju nyligen ut Divergent och är taggad på fortsättningen!
 
Under kupolen är verkligen en tegelsten! 1179 sidor tjock och svårt att visa hur stor den är.
 
Sen köpte jag även Thermal Physichs av Daniel V. Schoeder samt Principles of Measurement Systems av John P. Bentley. Båda är kursböcker till kursena Termodynamik respektive Grundläggande mätmetoder. Termoboken är faktiskt riktigt trevlig (läst i kapp lite i helgen) medan mätboken känns betydligt jobbigare.

Den femte vågen av Rick Yancey

Titel: Den femte vågen
Originaltitel: The Fifth Wave
Författare: Rick Yancey
Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 491
 
Handling: (Från adlibris.se)
Efter första vågen finns bara mörker. Efter andra vågen är det bara de som har tur som överlever. Efter tredje vågen är det bara de som har otur som överlever. Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.
Nu är det gryning efter den femte vågen och Cassie flyr från De andra. De som ser ut som vanliga människor men som dödar alla de ser. De andra, som har splittrat jordens få överlevande. Cassies föräldrar är döda och hennes lillebror tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett slitet uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.
Oavsett om du tror att det finns liv därute eller ej, kommer du inte kunna lägga den här bladvändaren ifrån dig. Den femte vågen har på kort tid tagit USA med storm. Högt tempo och oavbruten spänning för alla som gillar HomelandHungerspelen och Cirkeln.
 
Mina tankar:
Den här boken gick jag och suktade efter i flera veckor innan jag faktiskt köpte den, så var väldigt sugen på att läsa den. Rymdvarelser och lite postapokalyptisk värld var tydligen något jag var sugen på att läsa. Hur som helst köpte jag den med de skyhöga förväntningarna jag hade från de recensioner jag läst. Levde boken upp till dem? Absolut! Jag blev helt fast i den här boken och tyckte inte att den alls kändes så lång som de nästan 500 sidorna den faktiskt var. I boken får man faktiskt följa två personer parallellt och sättet boken är indelad gillar jag. Den är indelad i flera delar (drygt tio om jag minns rätt) där varannan del får man följa Cassie, och varannan en annan person. Jag kan nog inte berätta så mycket utan att spoila för mycket men kan i alla fall säga att den är otroligt bra och många gånger riktigt spännande. Och Cassie. Henne gillar jag! Trots allt som hänt är hon besämd och tuff (eller ja, emellan är väl även hon lite uppgiven men vem skulle inte vara det i den här världen...). Och många av de andra karaktärerna är också underbara. Slutet i boken ska jag såklart inte spoila heller, men det märktes att det ska komma en fortsättning då det inte riktigt fick ett avslut. Är fortfarande en del saker jag vill ha svar på.
Om du tycker om rymdvarelser, sci-fi, och lite postapokalyps så läs den här! Rekomenderas!
 
Betyg: ★★★★★
 
Första meningen: Det blir ingen uppvaknande.

Divergent av Veronica Roth

Titel: Divergent
Originaltitel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal sidor: 363
 
Handling: (Från adlibris.se)
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärligaDe osjälviskaDe tappraDe fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
 
 
Mina tankar:
Det här är också en av de böcker som jag hört så mycket om. Om man gillar dystpoian skulle man tydligen läsa den här. Nu när jag läst den är det lite blandade känslor. Den är väldigt bra, absolut, men jag himlade nog lite förmycket med ögonen för att det ska bli en full femma. För många klichéer för att jag ska uppskatta boken fullt ut. De positiva med boken är att den var spännande, hyfsat lättläst/snabbläst, hyfsad världsuppbyggnad och levande karaktärer. Världen är som sagt bra men jag hade gärna velat ha mer detaljer kring den. Och även om det typ förklarades i boken behöver jag få veta lite mer vad som menas med divergent. (Jag uppfattade de nästan som de mest normala faktiskt). Men trots att jag ibland suckade och facepalmade i mellanåt gillade jag boken skarpt. Mest för spänningens skull. Skulle definitivt rekomendera den till andra som gillar den här typen av böcker, och jag kommer absolut läsa de två uppföljarna i trilogin.
 
Betyg: ★★★★
 
Första meningen: Det finns en spegel hemma.

RSS 2.0